Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str.Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Cazuri stomatologice rezolvate de Livia Dent!

Noutati

Punte dentara sau implant dentar? Ce alegem si de ce?

01 iunie 2016 | Nici un comentariu
Dinti frumosi cu punte dentara sau implant dentar?

Exista doua motive principale pentru care pacientii se prezinta in cabinetul stomatologic pentru inlocuirea dintilor pierduti: primul este de natura estetica, iar cel de-al doilea este de natura functionala. In urma pierderii dintilor, in cavitatea bucala se produc in timp modificari ireversibile cu grave repercusiuni asupra functiilor aparatului dentar. Afectarea functiei masticatorii va determina pacientul sa mestece doar pe o singura parte. Acest obicei duce la formarea asimetrica a musculaturii fetei si la modificari ale fizionomiei pacientului.

Iata de ce un dinte pierdut trebuie inlocuit cat de curand, pentru a evita complicatiile.

Punte dentara. Avantaje si dezavantaje

Puntea dentara este o lucrare proteica fixa utilizata in special in tratamentul ededentiilor partiale, pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Rolul acestei lucrari este de a compensa functiile masticatorie, estetica si fonetica a dintilor absenti, precum si de a preveni complicatiile ce pot surveni ca urmare a pierderii dintilor.

Executate si intretinute adecvat, puntile dentare sunt lucrari cu care pacientii se obisnuiesc rapid si care le asigura un confort masticator si estetic ridicat. Insa realizarea acestor lucrari presupune slefuirea si devitalizarea „dintilor buni” pe care urmeaza sa se sprijine puntea dentara, ceea ce determina de cele mai multe ori alegerea implanturilor dentare in locul puntilor dentare.

Punte dentara – Avantaje:

 • Puntea dentara indeplineste cu succes motivele de natura estetica si functionala
 • Timpul de realizare al unei punti dentare este mai scurt decat in cazul unui implant dentar
 • Obisnuirea cu puntile dentare se face extrem de rapid, fiind mult mai usor acceptate de catre pacient deoarece nu presupun o interventie chirurgicala
 • Costurile unei punti dentare este mai mic decat in cazul unui implant dentar.

Punte dentara – Dezavantaje: 

 • Necesita slefuirea si devitalizarea dintilor stalpi, ceea ce presupune sacrificarea unor „dinti buni”
 • Exista posibilitatea de aparitie a complicatiilor parodontale la nivelul dintilor stalpi si resorbtii osoase in lipsa unei igiene riguroase
 • Durata de viata a puntilor dentare este mai scurta decat cea a implanturilor
 • Puntile dentare sunt de obicei formate din mai multi dinti lipiti intre ei ceea ce, in funtie de numarul dintilor lipsa si de pozitie, pot afecta vorbirea si circuitul salivei.

Avantajele si dezavantajele reabilitarii orale cu ajutorul puntilor dentare trebuie analizate impreuna cu medicul specilialist care va lua in considerare mai multe aspecte privind starea de sanatate generala a pacientului, gradul de igiena orala, starea tesutului osos, obiceiurile vicioase (fumatul, consumul de alcool), gradul de implantare si valoarea parodontala a dintilor stalpi.

 

Implant dentar. Avantaje si dezavantaje

Implantul dentar este un dispozitiv medical care are forma unui surub si care se insereaza in osul alveolar in locul dintelui pierdut in vederea substituirii radacinii acestuia. La incheierea procesului de osteointegrare, implantul este descoperit si deasupra lui va fi aplicat bontul protetic si coroana.

Avantajele implanturilor dentare cuprind: 

 • Realizarea implantului dentar nu necesita sacrificarea dintilor alaturati spatiului edentat
 • Realizarea implanturilor dentare se face „dinte cu dinte” si nu „bloc” ca in cazul puntilor dentare ceea ce asigura rezultate estetice mult superioare, coroana pe implant fiind greu de diferențiat de un dinte natural
 • Utilizarea implanturilor dentare conserva tesutul osos reducand procesul de resorbtie osoasa si retractie gingivala
 • Pentru persoanele care au pierdut un numar mai mare de dinti sau care au nevoie de protezare toatala, reprezinta o solutie mult mai buna din punct de vedere calitativ si functional
 • Utilizarea implanturilor dentare asigura atat recapatarea functiei masticatorii, evitand aparitia problemelor gastrice cat si imbunatatirea aspectului estetic al fetei, permitandu-va sa zambiti, sa vorbiti si sa mancati din nou confortabil si cu mai multa incredere
 • Durata de viata a implanturilor dentare este considerata mai mare decat cea a puntilor dentare
 • Senzatia de dinti naturali oferita de implanturile dentare creste increderea in propria persoana prin confortul psihologic oferit ceea ce conduce la cresterea calitatii vietii sociale.

Dezavantajele implanturilor dentare cuprind: 

 • Acceptarea implanturilor dentare de catre pacient este mai dificila deoarece acestea presupun o interventie chirurgicala pentru a putea fi plasate in osul maxilar
 • Durata de vindecare, respectiv durata totala de executie a lucrarii este mai lunga
 • Costurile implanturilor dentare sunt relativ mari comparativ cu puntile dentare
 • Implanturile dentare necesita o igiena dentara riguroasa, anumite obiceiuri de viata si o anumita stare de sanatate generala, in caz contrar existand riscul de pierdere a implantului.

In cazul in care medicul specialist nu contraindica una dintre aceste solutii, utilizand criteriile mai sus mentionate, puteti alege solutia pe care o considerati cea mai potrivita pentru dumneavoastra. Pentru mai multe informatii care sa va ajute in luarea unei decizii avantajoase corelate cu statusul dumneavoastra medical, va recomandam sa programati o consultatie cu unul dintre medicii nostri specialisti.

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

programare
online
programare