Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str.Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Ce este bine sa stii despre tratamentul la microscop?

Endodontie

Endodontia este specialitatea medicinii dentare care se ocupa de prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor pulpei dentare. În clinica Livia Dent oferim servicii stomatologice de prevenire, diagnosticare și tratare a afecțiunilor pulpei dentare.

Endodontia provine din limba greaca, endo (inauntru) si dontie (dinte).

La Clinica stomatologică Livia Dent, tratamentul endodontic (tratamentul de canal) se realizeaza cu microscopul ZEISS, cu anestezie locala, succesul este garantat si fara durere.

Ce este pulpa dentara?

In interiorul dintelui se afla o cavitate divizata in doua parti:

 1. Camera pulpara
 2. Canal radicular

In interiorul acestei cavitati se adaposteste pulpa dentara cunoscuta in popor drept nervul dintelui. Pulpa dentara este compusa din nerv, vase de sange si tesuturi, fiecare avand un anumit rol:

 • Nervul – rol senzorial ( transmite senzatia dureroasa , dulce , rece)
 • Tesuturile – rol formativ
 • Vasele de sange – rol nutritiv

Pulpa dentara este impartita in pulpa dentara coronara si pulpa dentara radiculara.

Pulpa dentara este protejata de tesuturi dentare dure:

  • Dentina atat in partea coronara cat si radiculara
  • Smaltul care acopera dentina coronara fiind cel mai dur tesut din organism
  • Cementul – acopera dentina radiculara

In situatia in care aceste tesuturi protectoare (smalt, dentina) isi pierd integritatea ca urmare a aparitiei unor procese carioase, demineralizari, traumatisme etc pulpa dentara se va sensibiliza, resimtiindu-se perceptia de durere la nivelul dintelui.

In cazul in care nu se intervine la timp pulpa se va inflama si poate aparea senzatia de durere puternica, iar pulpa dentara va fi sacrificata.

Simptomatologie

 1. Principalul simptom al afectarii pulpei dentare este durerea. In inflamatia pulpei dentare , durerea are un caracter specific:
 • Durere de intensitate mare, care apare si pe timpul noptii;
 • Durere fara stimuli externi;
 • Durerea poate iradia spre alte zone ( tampla, ureche, etc);
 • Durerea inceteaza imediat dupa tratament endodontic;
 1. Aparitia unor fistule sau abcese
 2. Dinte care este schimbat la culoare, prezinta cavitate carioasa profunda
 3. Aparitia unor ganglioni submandibulari, la nivelul gatului sau capului.

Cate canale are un dinte?

Fiecare dinte are o morfologie proprie, numarul de radacini variaza intre 1 -5 si fiecare radacina poate avea unul sau mai multe canale principale si numeroase canale laterale accesorii.

Neidentificarea si netratarea acestor canale principale dar si a celor accesorii pot duce la numeroase complicatii si uneori la necesitatea sacrificarii dintelui.

Tratamentele endodontice (tratament sub microscop)

Tratamentul endodontic are rolul de a salva dintele care in caz contrar ar trebui extras. Tratamentele endodontice au evoluat foarte mult in ultimii ani. Datorita importantei acestor tratamente se impune folosirea celor mai noi mijloace si metode de efectuare a tratamentelor de canal astfel incat succesul sa fie 100%.

Tratamentele endodontice in clinica LiviaDent se efectueaza cu instrumentar rotativ , folosind lupele si microscopul endodontic si sub control radiologic.

Pe parcursul tratamentului sub microscop se vor efectua cel putin 3 radiografii la inceput, pe parcursul si la finalul tratamentului. In cazul unui tratament sub microscop cu dificultate mare se vor efectua un numar mai mare de radiografii.

Radiografiile vor fi efectuate direct la scaunul stomatologic in clinica Livia Dent, evitandu-se astfel drumurile si pierderea de timp pana la centru de radiodiagnostic.

Aparatura performanta de radiografie dentara a clinicii Livia Dent expune pacientul la o doza minima de radiatii care nu va afecta cu nimic sanatatea acestuia.

Etapele tratamentului sub microscop

 1. Efectuarea radiografiei de diagnostic care ne va da toate datele in ceea ce priveste: numarul radacinilor, numarul canalelor, lungimea de lucru, infectiile existente in os, tratamentele anterioare de canal.
 2. Testarea vitalitatii dintilor ne ofera date despre gradul de afectare a pulpei dentare.
 3. Aplicarea digii. Diga este un sistem de izolare a dintelui care va proteja mediul intern steril al canalelor obtinut in urma tratamentului endodontic de bacteriile din saliva.
 4. Abordarea dintelui si expunerea camerei pulpare.
 5. Prepararea canalelor radiculare se realizeaza cu ajutorul instrumentarului rotativ aplicat la micromotor.
 6. Controlul permanent al instrumentarului rotativ este asigurat de apex-locator care va masura electronic permanent lungimea de lucru si lungimea canalelor radiculare.
 7. Obturarea canalelor cu ajutorul tehnicilor moderne astfel ca in clinica LiviaDent tratamentul endodontic clasic va fi eliminat in totalitate.

Ce este microscopul endodontic?

Microscopul endodontic este un mijloc modern de tratament al canalelor dentare care permite efectuarea tratamentelor endodontice sub control vizual direct. In mod clasic aceste tratamente endodontice se efectueaza orbeste bazandu-se doar pe experienta si indemanarea medicului dentist.

Efectuand tratamente endodontice sub microscop, medicul endodont are control asupra manevrelor efectuate.

Microscopul endodontic este prevazut cu iluminare puternica a campului tratat si are o capacitate de marire de pana la 12,5 ori putand identifica orice detaliu.

Microscopul endodontic devine astfel un instrument indispensabil care va garanta succesul tratamentelor endodontice.

In clinica LiviaDent succesul unui tratament sub microscop va fi de 100%!

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

programare
online
programare
Un control la clinica stomatologică Livia Dent, poate să te lămurească dacă dantura ta are nevoie de un tratament sub microscop. Primim programări online!Servicii stomatologice110