Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str.Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Cazuri stomatologice rezolvate de Livia Dent!

Noutati

Ce trebuie sa stii despre igiena aparatului dentar fix? Dar despre igiena aparatului dentar mobil pe durata tratamentului orthodontic?

01 august 2016 | Nici un comentariu
Ce trebuie sa stii despre igiena aparatului dentar fix/mobil?

In ultimul timp, tot mai multi pacienti opteaza pentru tratamente ortodontice fie din motive estetice, fie pentru imbunatatirea sanatatii orale. In functie de nevoile si preferintele tale, medicul ortodont iti va recomanda un anumit tip de aparat dentar dintre urmatoarele categorii: aparat dentar fix, aparat dentar mobil, incognito.

Daca ai ales deja varianta de aparat dentar potrivita pentru tine, trebuie sa stii ca va trebui sa respecti cu stricteti indicatiile medicului specialist legate de alimentatie si igiena. Pentru a preveni spargerea sau desprinderea bracketilor si dezvoltarea cariilor dentare este indicat sa tai alimentele in bucati mici pe care sa le mesteci incet si cu atentie, evitand astfel sa musti din anumite alimente. Este recomandat sa eviti alimentele lipicioase sau tari, bauturile acidulate si dulciurile. Pentru ca bracketii, arcurile, inelele sau aparatele mobile reprezinta elemente la nivelul carora resturile alimentare pot stagna cu usurinta, facand dificila igienizarea dintilor, este extrem de important sa respecti anumite reguli de igiena orala si de periaj dentar.

Reguli privind igiena aparatului dentar fix

O igiena dentara corecta pe durata tratamentului ortodontic este extrem de importanta si implica un periaj corect, folosirea mijloacelor auxiliare de profilaxie si igienizari profesionale realizate de medicul stomatolog in cabinetul dentar.

Periajul dentar al pacientului cu aparat ortodontic fix este greu de realizat intrucat bracketii creeaza zone retentive, iar pacientul trebuie sa foloseasca periute speciale care usureaza realizarea igienizarii si dusuri bucale. De aceea, pentru a evita posibile probleme dentare, periaza-ti dintii corect si dupa fiecare masa:

 • Realizeaza miscari circulare pe suprafetele dentare cu bracketi cu ajutorul unei periute de dinti moale si folosind pasta de dinti cu fluor
 • Foloseste o periuta interdentara pentru a curata spatiile mai greu accesibile precum: intre 2 bracketi vecini, pe sub arcul aparatelor, zonele de ligature
 • Utilizeaza zilnic ata dentara, chiar daca este putin mai dificil, deoarece este singura metoda de curatare a spatiilor interdentare, evitand aparitia cariilor, si de pastrare a sanatatii gingiilor
 • Clatiti energic cu apa de gura

Igienizarea dentara profesionala trebuie realizata frecvent la pacientii care au aparat dentar deoarece bracketii sunt elemente care ingreuneaza periajul si retin placa bacteriana. O data la trei luni este recomandat ca pacientul sa beneficieze de metodele de igienizare prezente in cabinet (detartraj, periaj profesional, air flow, tratament de fluorizare si desensibilizare).

Reguli privind igiena aparatului dentar mobil

In cazul pacientilor care aleg un aparat dentar mobil, periajul dintilor se face in mod obisnuit folosind tehnicile corecte de periaj, ata dentara si apa de gura.

Procesul trebuie completat de igienizarea aparatului dentar:

 • Spala aparatul dentar cu sapun si folosind o periuta de dinti diferita de cea cu care se efectueaza periajul dentar( Atentie! Nu este indicat sa folosesti pasta de dinti in locul sapunului).
 • Insista cu periajul la nivelul surubului intrucat placa bacteriana sau tartrul restante la acest nivel pot ingreuna sau chiar impiedica activarea aparatului.
 • Introdu aparatul dentar intr-un pahar cu apa cu o tableta speciala de igienizare(se pot folosi si cele pentru igienizarea protezelor dentare) la un interval de 5-7 zile.
 • Nu utiliza niciodata aparatul dentar daca nu te-ai spalat pe dinti sau nu ai spalat aparatul.

Aparatele dentare mobile sunt indepartate de catre pacient din cavitatea bucala si reaplicate. In momentul in care acestea nu sunt in gura este recomandat sa fie pastrate intr-un recipient, perfect curate.

Alegerea aparatului dentar potrivit pentru tine implica mult mai multe criterii de ordin esthetic, functional, legate de cost sau de experienta si tehnica medicului ortodont. De aceea, va propunem o serie de articole care va pot veni in ajutor in luarea acestei decizii:

 1. Cum se alege un aparat dentar?
 2. Cat costa un aparat dentar?
 3. Ce este contentia?
 4. Care sunt avantajele si dezavantajele unui aparat dentar invizibil?
 5. Care sunt factorii care influenteaza costul tratamentului ortodontic?
 6. De ce am nevoie de un aparat dentar si care este limita de varsta pentru a-l purta?
 7. Care sunt tipurile de aparate dentare dintre care puteti alege?
 8. Cine sunt medicii specialisti de la clinica Livia Dent?
 9. Care sunt facilitatile clinicii Livia Dent?

Daca te-ai hotarat sa porti aparat dentar iti recomandam sa faci o programare la unul dintre medicii nostri specialisti in ortodontie care iti va oferi suport in alegerea aparatului dentar potrivit pentru tine si servicii de cea mai buna calitate privind montarea si reglarea acestuia.

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

programare
online
programare