Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str.Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Cazuri stomatologice rezolvate de Livia Dent!

Noutati

Coloratiiile dintilor de lapte

29 martie 2017 | Nici un comentariu
dinti-de-lapte

Coloratiile negre la nivelul dintilor  apar destul de des in practica stomatologica pediatrica.Tot mai multi parinti observa zone inchise la culoare pe dintii copiilor lor si vin catre noi foarte ingrijorati.

Aceste coloratii se intalnesc cel mai des la baza dintilor aproape de gingie si initial au aspect de lizereu dar daca nu se intervine acestea pot ajunge sa acopere dintele in totalitate. Se pot forma pe toate suprafetele dintelui (vestibulara, orala proximala si incizala/ocluzala).Ele afecteaza atat dintii de lapte cat si dintii permanenti.Apar in copilarie si dureaza pana la pubertate  foarte rar putand fi intalnite si la adulti.Fiind de cauza bacteriana se poate observa transmiterea de la copii la parinti si invers.

Cauza acestor coloratii sunt bacterile cromogene anaerobe in special bacteria numita Actynomices.Aceste bacterii pot coloniza cavitatea bucala a copiilor chiar inainte de eruptia dentara.De aceea multi parinti au impresia ca dintii au erupt gata patati.Numarul acestor bacterii atinge un maxim la puberate dupa care se observa scaderea lui.

Petele negre sunt depozite de sulfati ferosi  rezultati din interactiunea chimica dintre hidrogenul sulfurat produs de bacteriile anaerobe din saliva (care produc hidrogen) si fierul existent  in saliva.Fierul ajunge in saliva fie din dieta fie prin suplimente de fier fie prin sangerari gingivale.O igiena precara poate deci influenta aparitia acestor coloratii.Practic aceste coloratii sunt o forma de placa dentara calcifiata.

Calcifierea placii dentara duce la scaderea cantitatii de calciu si fosfor din saliva.Calciu si fosforul au un rol important in saliva pentru ca neutralizeaza acizii care produc carii. Astfel este recomandata o dieta bogata in calciu si fosfor si saraca in carbohidratii care produc acizii ce ataca smaltul.

Partea pozitiva este ca aceste coloratii nu pun in pericol vitalitatea dintilor. Din pacate insa sunt foarte inestetice si traim intr)o societate care pune mult accent pe un zambet  frumos. Dintii negrii ii pot face pe copii sa isi piarda increderea in ei si sa zambeasca mai putin. In anumite cazuri ei pot avea probleme de integrare in colectivitate aceasta avand urmari si asupra performantelor scolare.

Tratamentul se realizeaza in cabinetul stomatologic si consta intr;o igienizare completa.Aceasta implica detratraj , airflow si periaj profesional. Aceste manevre nu sunt dureroase si majoritatea copiilor le accepta fara probleme.

Pentru intretinerea cat mai mult timp a rezutatului se recomanda o igiena riguroasa dimineata si seara. Se recomanda alternarea pastelor de dinti si a apelor de gura.

Din pacate aceste coloratii reapar si este recomandata vizita la medicul dentist la fiecare 6 luni pentru a repeta igienizarea.

Rodica Georgescu

Dr. Rodica Georgescu Medic clinica Livia Dent Gold - Competenta pedodontie - Peste 10 ani experienta - Dedicata tratarii afectiunilor stomatologice ale copiilor

More Posts

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

programare
online
programare