In conformitate cu Academia Europeana de Stomatologie Pediatrica, prima vizita la dentist ar trebui sa aibe loc o data cu aparitia primilor dinti de lapte deci in jurul varstei de 6 luni-1 an. In cadrul acestei vizite, medicul stomatolog pediatru va examina dezvoltarea dentara a copilului, va da sfaturi despre dieta si regimul profilactic necesare pentru a evita posibile probleme.
Aceasta are loc la 2,5-3 ani cand toti dintii de lapte au erupt. Scopul acestei vizite este de a observa daca toti dintii au erupt si s-au dezvolat corect. Se vor depista eventuale carii si se va verifica regimul profilactic daca acesta exista iar in caz contrar se va institui unul.
Este recomandata la 3,5-4 ani. La aceasta vizita medicul va evalua daca stadiu de dezvoltare al dintilor si maxilarelor este normal si daca au aparut carii.La aceasta varsta este recomandata inceperea programului de fluorizare si se va efectua prima fluorizare in cabinet.Medicul dentist va evalua riscul de carie pentru fiecare pacient si va recomanda un plan de igienizare , fluorizare si sigilari adecvat.
Vizitele la dentist dupa varsta de 4 ani trebuie sa fie periodice la un interval de 6 luni.
Consultatia se va realiza in timp ce copilul urmareste relaxat desene animate. Periajul profesional este indicat la prima vizita tocmai pentru a obisnui copilul cu scaunul stomatologic si cu instrumentarul fiind o metoda neinvaziva care asigura o experienta nestresanta pentru cel mic.
La sfarsitul consultatiei se va intocmi in functie de caz un plan de tratament sau de profilaxie conform nevoilor fiecarui copil si se vor oferi sfaturi despre tehnica corecta de periaj, alegerea pastei si periutei perfecte precum si influenta obiceiurilor vicioase(suptul degetului) asupra dezvoltarii maxilo-faciale a celui mic.